Total Kalça ve Diz Protezi

Total Kalça Protezi

İleri derecede yıpranmış kalça ekleminin yerine yerleştirilen yapay eklem protezidir. Kobalt krom ya da titanyumdan imal edilen total kalça protezinin eklem yerine geçen kısmı metal, seramik ve plastik parçalardan oluşur.

Total Kalça Protezi Hangi Hastalar İçin Uygundur?

Daha önce ilaç tedavisi, fizik tedavi, baston kullanımı, eklem içi enjeksiyonlar gibi yöntemler uygulanmış, tüm bunlara rağmen ağrıları kontrol altına alınamamış hastalarda total kalça protezi uygulanabilir. Hastanın eklem kıkırdağında oluşan ileri derece harabiyet sonucunda kısıtlanan günlük hayatı total kalça protezi ile yeniden eski haline gelir.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Ortalama 2 saat kadar süren ameliyat genel veya epidural (bel üzerinden) anestezi ile gerçekleştirilir. Cerrahi yolla hasarlı eklem ve kıkırdak dokusu alınarak yerine protez kalça eklemi yerleştirilir.

Protezin Ömrü Ne Kadardır?

Hastanın protezin gerekliliklerine gösterdiği özene göre değişmekle beraber ortalama ortalama 20 yıldır.

• Ameliyatın Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Protezin takıldığı tarafın üzerine yatmayın.
  • Oturduğunuz koltuk ve sandalyelerin alçak olmamasına özen gösterin.
  • Alaturka tuvalet kullanmayın.
  • Oturduğunuz yerden öne doğru uzanmayın.
  • En az 6 hafta bacak bacak üzerine atmayın.
  • Dizlerinizi kalçanızdan daha yükseğe kaldırmayın.

Total Diz Protezi

Diz ekleminin yıpranmış kıkırdağını onarmak amacıyla kullanılan protezdir. Metal ve polietilenden oluşur. Kıkırdağı zarar görmüş diz ekleminin görevini bu protezler görür.

Total Diz Protezi Hangi Hastalar İçin Uygundur?

Birtakım tedaviler denenmiş ancak sonuç alınamamış, hastanın merdiven çıkma, koşma, ağır yük taşıma gibi günlük aktiviteleri kısıtlanmış ise artık total diz protezi tedavisinin uygulanmasını zorunlu hale gelmiş olabilir.

Ameliyat Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla epidural anestezi kullanılır ve belden ince bir katater yerleştirilerek uygulanır. Dizin ön kısmından ortalama 12 cm’lik kesi üzerinden yapılır. Protez, diz eklemine girilip işlem için özel olarak üretilmiş “kemik çimentosu” ile ekleme tutturulur. Ortalama 1 saat içerisinde operasyon tamamlanır.

Protezin Ömrü Ne Kadardır?

Ameliyat sonrası sürece göre değişmekle beraber 15-20 yıl kadar ömrü vardır.

Ameliyatın Ardından Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Protez takıldıktan sonra dizinizi sürekli hareket ettirmeli, hareketsiz kalmamalısınız.
  • Koşma, sıçrama, ağır yük taşıma gibi aktivitelerden uzak durulması gerekir.
  • Yere çömelme, bir ayağı alta alarak oturma, yere çömelerek namaz kılma gibi hareketler
    proteze zarar verebilir.
  • Ameliyatın ardından yapılması gereken muayene ve kontrollere özen gösterilmeli.
  • Hasta taburcu olduktan sonra ev içinde bir destek yardımıyla yürüyüş yapabilir.

Ameliyat 2 saat civarında sürer. Ameliyat sonrası ağrıyı engellemek için epidural veya damar yolundan takılan ağrı pompaları kullanılır. Ameliyat sırasında ve sonrasında kaybettiğiniz kan için damar yoluyla kan verilebilir. İlk birkaç gün, bacaklarınızın arasına V şeklinde bir yastık yerleştirilebilir. Ayıldıktan sonra solunum egzersizleri başlanır. Ameliyattan sonraki günde ayağa kaldırılırsınız. Bir yürüteç veya koltuk değneği kullanarak kısa mesafeleri yürüyebilirsiniz. Alçak yerlere oturmanız uygun olmadığı için,
hastanede ve evde tuvalet yükseltici cihazlar kullanmanız gerekir. Doktorunuzun önerilerine uygun olarak belirli bir süre ameliyatlı bacağınıza tam yük vermekten kaçınmak gerekli olabilir. Hastanede kalış süresi 3-7 gün arasındadır. Taburcu olduktan sonra, size önerilen egzersizleri evde yapmanız çok önemlidir.

Bacaklarınızda kan pıhtısı oluşmasını engellemek için kan sulandırıcı ilaçları hastaneden çıktıktan sonra da bir süre kullanmanız gerekli olabilir.